Over ons

Vzw Zwerfkatten Rijkevorsel/Hoogstraten

Bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten om enerzijds de zwervers binnen de gemeente Rijkevorsel te vangen , steriel te maken en terug uit te zetten. Anderzijds zijn we een kattenasiel dat kittens en tamme volwassen katten uit omstreken opvangt en later ter adoptie stelt.
We werken binnen het asiel met opvanggezinnen. Hier worden de katten gesocialiseerd binnen een gezin dat gedurende de periode voor hen zorgt. Al onze katten worden wettelijk in orde gezet en krijgen daarbovenop nog een test aids/leucose.

Voorwoord van de voorzitter Svea Plees

In 2016 verscheen er in het ‘Rijkevorsels maandblad’ een oproep naar  vrijwilligers om zwerfkatten te gaan vangen, naar de dierenarts te brengen en opnieuw los te laten. Ivo (de partner en medebestuurslid) zei ‘ neem een hobby, ga katten vangen! ‘ .
Daar heeft hij al lang spijt van denk ik! :-). Ondertussen is het een zeer uit te hand gelopen hobby!

Dus nam ik contact op met de gemeente en werd ik ingeschreven. We waren met 3 maar al spoedig stond ik er alleen voor. Mits opgeven niet in mijn woordenboek staat was ik voor en na mijn werk nog wel even zoet met katten op te halen en weg te brengen. In de zomer werd het lastiger. De kittens werden geboren ! Waar moest ik ermee naartoe?
Onder geen enkele voorwaarden gingen ze terug op straat dus moest ik ze onderbrengen in andere asielen. Dat was echt de hel want nu hing ik dus af van de plaatsen die vrij waren. Overal reed ik naar toe. Omdat ik dit niet wilde blijven doen ben ik dan uiteindelijk zelf met een asiel en vzw opgestart.
Op deze manier konden we de kittens tenminste zelf helpen.

Voorwoord van bestuurslid Tineke Kolleman

In januari 2020 zag ik op een affiche hangen bij dierenarts dat VZW Zwerfkatten Rijkevorsel/Hoogstraten ze kattenvangers zochten. Dat houd in, kittens en volwassen katten vangen met behulp van vangkooien.
Dit vond ik een zeer interessant en goed initiatief en stelde voor aan mijn dochter om dit samen eens te bekijken. Na enkel overleg waren we er uit. Ik zag het helemaal zitten en zij eigenlijk ook.Zo hebben we een afspraak gemaakt met Svea, die enthousiast was en meteen zei dat Iris en ik eens konden langskomen voor een intake gesprek. Na een gezellige babbel en de nodige uitleg gingen we met 2 vangkooien naar huis en was het afwachten op de eerste opdracht begonnen. Het seizoen kon elk moment beginnen en mijn dochter en ik waren enthousiast om de katten en kittens te helpen. Na enkele dagen kreeg ik plots een telefoontje van Svea met de vraag of ik een volwassen kat wilde opvangen. Ach ja waarom niet, vangen of opvangen was geen probleem voor ons. We wilde maar al te graag helpen. Al snel kwam onze eerste kat bij ons aan.

Een geweldige lieve kater genaamd Bowie. Toch was het even wennen in het begin, nog nooit had ik zoiets in mijn leven gedaan. Ook even aankijken of het wel goed met onze 2 eigen lieve kattinnen zou gaan. Verrassend genoeg liep het eigenlijk heel vlotjes en toen waren we vertrokken. Na Bowie zijn er nog meer in de opvang gekomen, alleen mijn vangkooi bleef maar staan. Totdat Svea voorstelde of ik in het bestuur wilde stappen. Daar heb ik even over nagedacht en ben uiteindelijk ingegaan op haar voorstel en me bij het bestuur gevoegd. Nog geen moment spijt van gehad. We hebben veel lief en leed al gedeeld. Het is ook heel dankbaar werk, je helpt ze van de straat om ze daarna weer een heel fijn en warm nestje te schenken. Het gevaar in dit werk is helaas wel dat je soms verliefd wordt op de ondeugende kraaloogjes en lieve kopjes van de katten. Inmiddels is ons gezin al uitgebreid met nog twee lieverds er bij. De vangkooi heb ik inmiddels teruggeven, ik heb er nog nooit 1 gevangen in de vangkooi maar wel opgevangen in ons huis. Het liefste wat ik nu doe is deze lieve beestjes een thuis schenken.

Deze site is mede mogelijke gemaakt door Alfie den Balfie