Kittens gevonden? Lees onze tips.

OPGELET ! De lente is begonnen. De eerste nestjes KITTENS worden algauw BUITEN gevonden. Daarom, herhaling van deze TIPS 

U heeft buiten een nestje kittens gevonden, wat te doen?
De eerste reactie is vaak om het nestje mee te willen nemen en naar het asiel of de dierenarts te brengen, dat is niet altijd direct de juiste oplossing. Het kan zijn dat de moederpoes nog in de buurt is, en voor het overleven van een nestje kittens is het vangen van ook de moederpoes van levensbelang.
Een moederpoes laat haar kittens niet zomaar achter, zeker niet als ze nog heel klein zijn. De meeste poezen zijn erg zorgzaam en zullen de kittens maar kort alleen laten om voor zichzelf eten te zoeken. Neem je op dat moment de kittens mee dan is de kans een stuk kleiner dat de kittens het gaan redden. Ze moeten dan namelijk geflest gaan worden. Een kitten dat geflest wordt heeft een veel lagere overlevingskans dan een kitten dat drinkt bij de moeder.

Wat kunt u doen?
Belangrijk is om na te gaan of een moederpoes aanwezig is.

Wanneer is een moederpoes in de buurt?
• de kittens piepen niet en liggen rustig te slapen.
• de kittens zijn droog, voelen warm aan en lijken tevreden.
• ze hebben volle ronde buikjes.
Als de moederpoes aanwezig is, laat het nest zoveel mogelijk met rust! Het kan zijn dat de moederpoes door stress met het nest gaat slepen. Observeer het nest vanaf afstand en neem contact met ons op.

Wanneer is de kans groot dat moederpoes niet aanwezig is?
• de kittens voelen koud en/of nat aan.
• de kittens piepen onophoudelijk.
• er is een kitten overleden.
• de kittens liggen niet bij elkaar.
In dit geval is snel handelen noodzakelijk, bel ons! De Zwerfkatten Rijkevorsel / Hoogstraten
0476 97 02 07

Belangrijk is dat de kittens voorzichtig en geleidelijk verwarmd worden. Geef kittens die koud aanvoelen geen eten en zeker nooit(!) koemelk.
Jonge kittens zonder moeder hebben zeer intensieve en specifieke zorg nodig. Indien je niet precies weet hoe je jonge kittens moet opvangen, ga dan niet met alle goede bedoelingen wat doen.